Muziektheater met Zomervogels

Muziektheater met “Zomervogels” https://www.zomervogels.nl

Jac.P.Thijsse

“Stel je voor, je zit, staat of ligt op een mooie dag ergens midden in de natuur of in een natuurtheater of mooie Hortus Botanicus. Je luistert naar een prachtig concert gegeven door twee saxofonisten die eigen, op vogelzang en poëzie geinspireerde composities spelen. Daarbij gebruik makend van moderne middelen die deze composities middels soundscapes ondersteunen. De composities worden omlijst door verhalen en gedichten uit begin 20ste eeuw, de tijd van Jac. P. Thijsse, de grondlegger van de natuurbescherming in Nederland, nog vóór ruilverkaveling en lang voor CO2- en stikstofcrisis. Je geniet en, om je heen kijkend, zie je dat onze natuur nog steeds mooi is. Het concert eindigt met een knipoog naar het nu.Op weg naar huis voel je je zich geinspireerd om de natuur in Nederland zo goed mogelijk te bewaren voor iedereen, nu en in de toekomst. Ons doel is dan bereikt.”

Jac.P.Thijsse en natuurmonumenten. In 2020 was het 75 jaar geleden dat Jac.P. Thijsse overleed. geboren in Maastricht(1865), overleden in Bloemendaal(1945). Bij vele Nederlanders bekend van de verzamelalbums van koekfabrikant Verkade, die zeer bijzonder waren en een bijzondere kijk gaven op de natuur in Nederland. De onderwijzer/leraar/publicist Jacobus Pieter Thijsse (1865-1945) geldt als éen van de grote voortrekkers de geschiedenis van de natuurbescherming in Nederland. In de tijd verstreken na zijn overlijden is er veel gebeurd in landelijk Nederland. Aan de ene kant toenemende problemen de natuur te behouden voor ons nageslacht, denk aan de klimaatcrisis, de stikstofcrisis, ontbossing etc. Aan de andere kant wordt met man en macht gewerkt om onze planeet mooi en leefbaar te houden voor mens en dier.

Uitgangspunt van de composities en improvisaties in dit theatrale concert zijn de vogelmelodieën zoals opgeschreven door Jac. P. Thijsse in zijn beroemde boek ”Het Vogeljaar” uit 1903. Met muzikale invloeden van Messiaen tot de blues, en afgewisseld met gedichten  uit het Nederlandse taalgebied naast teksten uit “Het Vogeljaar”. Dit alles in een theatrale setting, waarbij wordt teruggekeken naar “ vroeger toen alles anders was” en nu, wat de toekomst ons brengen zal. Muzikaal hoogstaand, literair verantwoord, waarbij humor niet wordt geschuwd. Daarnaast uitstapjes naar dichters waar Thijsse naar verwijst zoals Guido Gezelle met zijn “Hemellawerke”. Ook mijn eigen Nijmeegse roots komen aan bod bijvoorbeeld via het gedicht Zwaluwnesten van de Nijmeegse dichteres Augusta Peaux. Op deze pagina vindt u wat ideetjes die ik in 2021r ter voorbereiding opnam in en om Nijmegen. In de afgelopen jaren heb ik vele gasten mogen ontmoeten binnen dit project zoals de talentvolle jonge saxofoniste Inga Rothammel, Celliste Kim Kamilla Jaëger, harpiste Beate Loonstra en fluitist Peter Arts van der Zanden

Hoe en Waar?

In een klein decor geïnspireerd op de illustraties uit o.a. de bekende Verkade albums. Natuurtheaters, op een landgoed, in de polder, in het bos of bij u in de tuin. Met of zonder stroom maar wel een overkapping indien nodig voor de musici. In 2024 volgonweer nieuwe ideeën, composities en verhalen.

Prijs: in overleg

Geinteresseerd of behoefte aan meer info? Ik hoor graag van je.

zomervogels2021@gmail.com T: 06 37178340

zie ook www.zomervogels.nl